Útmutató a fellépők világában

Megosztás

Bárhol is vagy, nem mindegy, hogy hova lépsz. Ez munkakörnyezetben különösen igaz, hiszen számos balesetveszélyes helyzet felmerülhet. Íme egy kis útmutató ahhoz, hogy a lépéseid mindig stabilak és biztonságosak legyenek. 

A biztonság alapvető igény

Vannak feladatok, amiket a talajon állva nem tudunk megcsinálni, biztonságérzetünk viszont azonnal csökken, amikor a lábunk elemelkedik a talajról. Számos kutatás bizonyítja ezt, de elég csak a saját tapasztalataidra gondolni.

Te hogy érzed magad, amikor nem két lábbal állsz a földön, mennyire érzed magad biztonságban 1 méterrel a föld felett? Mi a helyzet akkor, ha 10 méteres magasságban vagy?

A biztonságérzet alapvető emberi szükséglet, ami az egész életünket meghatározza. Ezért építünk magunknak stabil alapokon nyugvó házat, ezért alapítunk családot, ezért választunk biztonságos autót és döntünk a strapabíró állványok, létrák mellett. 

Hány lépést kell tenni felfelé?

Kétkezi munka esetén sosem tudhatjuk, hogy milyen magasságokat kell elérni. Van, amikor csak egy 8 méteres létra segít rajtunk, alkalomadtán viszont egy 3 méteres állvány nyújt tökéletes megoldást.

Bizonyos esetekben viszont egyikre sincs szükség, mert nem olyan óriási a földtől számított távolság, amit el kell érni. Ilyenkor igazi áldás egy fellépő vagy egy szerelődobogó.

“Hát ez csak pár lépés, egy sámli is megteszi.” Gondolhatod ilyenkor, de mindig jusson eszedbe, hogy egy lépés miatt is történtek már súlyos balesetek. Az a sámli lehet, hogy elbír, lehet, hogy nem. Lehet, hogy felborul, lehet, hogy nem. Hidd el, nem éri meg kockáztatni!

Jobb, ha biztosra mész, és a biztonsági előírásoknak megfelelő változatokat szerzed be. Az Állványbázis.hu fellépői között csak olyan darabokat találsz, amelyek a legszigorúbb teszteken is jól teljesítettek. 

Milyen fellépőt érdemes választani? 

Ha csak fellépőre van szükséged, akkor sem érdemes elhamarkodni a döntést. Mindenképp olyat válassz, ami csúszásmentes lépőfelülettel, biztonsági retesszel és erős, ütésálló rögzítéssel felszerelt.

Nincs időd böngészni az adatok között? Ebben az esetben nézd meg, hogy milyen minősítéssel rendelkezik vagy milyen tesztekkel lett bevizsgálva, így felgyorsíthatod a keresés folyamatát.

Lényeges kérdés lehet, hogy mennyire praktikus a fellépő tárolása. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs külön műhelyed vagy garázsod, ahova be tudod rakni. Ekkor érdemes az összecsukható változatok között keresgélni, hiszen azok tárolása és szállítása egyszerűen megoldható.

Egy márkanév garanciát ad a minőségre. Mindenképp olyan gyártó termékei között nézelődj, ami az évek alatt már letett valamit az asztalra!

Ha lépésekről van szó, akkor menj biztosra! Talán tényleg csak egy apróság, de nagy balesetek a föld felett fél méteren is történhetnek, egy lábtörés pedig semmiképp sem jó móka.

Kapcsolódó cikkek